Çerez Örnek

Tanıtım

Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2007 senesinde İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu bünyesinde kurulmuş, ilk öğrencilerini 2009-2010 eğitim öğretim yılında almış, ilk mezunlarını 2012-2013 eğitim Öğretim yılında vermiştir. Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin 2015 yılında işlerlik kazanması ile, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Sağlık Bilimleri Fakültesi çatısı  altında alınmış, 2016-2017 yılında İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokuluna öğrenci alımı durdurulmuş, Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ilk öğrencilerini almıştır.  Sağlık Bilimleri çatısı altında ilk mezunlarını 2019-2020 eğitim öğretim yılında vermiştir. 

Beslenme ve Diyetetik Bölümünde ikisi Doçent, bir Dr. Öğr. Üyesi olmak üzere üç öğretim üyesi, bir doktorasını bitirmiş öğretim görevlisi ile iki araştırma görevlisi bulunmaktadır. Başta Ege Üniversitesi Hastanesinde görev yapan alanında uzman diyetisyenler olmak üzere, Tıp Fakültesi, Gıda Mühendisliği ve Sosyal bilimlerden alınan görevlendirmelerle nitelikli bir lisans eğitimi sunulmaktadır.  

Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün dört temel alt bilim dalı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Temel Beslenme Bilimleridir; ağırlıklı olarak ilk iki yılda okutulan beslenme ilkeleri, beslenme biyokimyası, gıda kimyası vb. konuları içerir. İkinci bilim dalı Diyetetiktir; yetişkin ve çocuk hastalıklarında diyet tedavisi ve beslenme eğitimi ile ilgilenir. Üçüncü bilim dalı Toplum Beslenmesidir; toplumun genel beslenme düzeyinin belirlenmesi ve bu düzeye bağlı olarak ulusal beslenme politikalarının oluşturulması konularında çalışır. Dördüncü bilim dalı ise Toplu Beslenme Sistemleridir. Bu bilim dalının konuları geniş çapta gıda üretimi yapan yerlerde gıdaların satın alınmasından kabulüne, sağlıklı pişirilmesinden, bireylere sunumuna kadar beslenme ve gıdayla ilgili tüm süreçleri kapsar. Dört yıllık eğitim sürecinin ilk iki yılı temel beslenme bilimleri ile ilgili dersler ile fizyoloji, anatomi, mikrobiyoloji gibi tıp, sosyoloji, psikoloji, topluma hizmet uygulamaları gibi sosyal derslerden, üçüncü yılı ise diyetetik, toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi gibi temel beslenme derslerinden oluşmaktadır. Son yıl ise İntörn Diyetisyenlik dönemidir; öğrenciler başta Ege Üniversitesi Hastanesi olmak üzere kamu ve/ya da özel çeşitli kurum ve kuruluşlarda staj yaparak bilgi edinir ve deneyim kazanırlar.

Bölümümüzün mezunları ‘Diyetisyen’ unvanı alır. Mezun olan öğrenciler lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilirler. Diyetisyenler, Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile Toplum Sağlığı Merkezleri/İlçe Sağlık Müdürlükleri/Sağlıklı Yaşam Merkezleri, Üniversite hastaneleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı birimler gibi kamu kurumlarında çalışabilecekleri gibi, özel hastanelerde/polikliniklerde, yemek firmalarında ve gıda sanayinde de görev alabilmektedirler.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü eğitimini Karşıyaka Cemile Suat Balcıoğlu yerleşkesinde sürdürmektedir. Bu yerleşkede Bölüme ait Beslenme İlkeleri ile Antropometri Laboratuvarları olmak üzere iki laboratuvarın yanı sıra SBF'ye ait bir bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır.  Besin Kimyası ve Analizleri Laboratuvarı ise Bornovadaki yerleşkede Sağlık Bilimleri Fakültesi Derslikler binası içerisindedir. Bu Laboratuvarın da Karşıyaka'daki yerleşkeye taşınabilmesi için gerekli çalışmalar yürütülmektedir. 

Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalına bağlı Beslenme ve Diyetetik Yüksel Lisans (Tezli) programı açılması konusunda çalışmalar yürütülmektedir.   

 

Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılında,  kendi puan türünde Türkiye'deki devlet üniversiteleri içinde ikinci sırada tercih edilmiştir.  

 

 

2021-2022 YKS (SAY) Taban Puanı

2021-2022 YKS Başarı Sırası

Beslenme ve Diyetetik

356.44

84701

 

Ege Üniversitesi puan tablosu için tıklayınız 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ